Backup, Backup, Backup!

Varmuuskopiointi on ehkä maailman epäseksikkäin aihe, mutta aina silloin tällöin tulee muistutuksia siitä - minkä takia sitä kannattaa tehdä ja minkä takia kannattaa myös huolehtia siitä, että datoista on myös offsite-kopiot.

Olen itsekin maailman huonoimpia varmuuskopioiden ottajia. Olen kuitenkin yrittänyt parantua siinä ja automatisoida joitain operaatioita niin, että yllättävät tilanteet eivät aiheuttaisi pahempia menetyksiä.

OS X:n puolella käytän Timemachinea ottamaan inkrementaalisia backuppeja, jotka menevät suurimmaksi osaksi automaattisesti – kunhan kovalevy on kytkettynä ja päällä. Käytännössä pidän Timemachine-levyä käytössä vain parina päivänä viikossa. Inkrementaalisten backuppien lisäksi otan välillä CarbonCopyClonerilla boottauskelpoisen kopion ulkoiselle levylle.

Yksittäisiä tiedostoja poltan myös DVD-levyille. Käytännössä nämä ovat useimmiten esimerkiksi valokuvia kuvaussessioista, ladattuja e-kirjoja, projektitiedostoja ja muita dokumentteja - joita saatetaan tarvita joskus myöhemmin, vaikka niiden aktiivikäyttö loppuisikin.

Windowsin puolella yritin käyttää aluksi Windows 7:n omaa backup-työkalua, mutta työkalu alkoi kiukuttelemaan ja väittämään - että datalevyni kuuluisi osaksi systeemi-levyn imagea. Tappelin Windowsin kanssa aiheesta useita kertoja, enkä keksinyt miten korjata tilannetta. Selväksi ainakin tuli, että en ollut ainoa jolla ko. ongelma oli ja ettei keskustelupalstoilla ja knowledge base artikkeleissa ehdotetut vinkit auttaneet. Windowsia en ajatellut asentaa uusiksi.

Ratkaisin asian kokeilemalla aluksi Macriumin ilmaista versiota ja sen jälkeen rekisteröin kaupallisen version. Katsoin softan Facebook-sivuja ja huomasin, että he käyttivät paljon erilaisia alennuskoodeja myyntiä vauhdittaakseen. Kysymällä alennuskoodia sainkin FB-viestinä 20% alennuksen antavan koodin ja säästin jokusen kympin.

Bloggasinkin aikaisemmin aiheesta englanniksi Windowsin osalta, sekä varmuuskopioiden polttamisesta optiselle medialle englanniksi.

Asia mikä on vielä todo-listalla on järjestää offsite backupit kuntoon.

Sen yritän hoitaa kuntoon jo tämän viikon aikana.