Scan Agile 2013 videot

Tehtävälistallani on ollut pitkään Scan Agile-videoiden editointi ja julkaisu verkkoon. Olen ollut tehtävästä innoissani, sillä Scan Agilen aikaan olin hieman kipeänä - enkä pystynyt keskittymään esityksiin täysillä – enkä myöskään järjestäjänä olemisen takia myöskään pystynyt vain seuraamaan esityksiä, vaan jouduin palloilemaan ympäriinsä ja auttamaan ohjelman pyörimisessä suunnitelman mukaisesti.

Videoiden editoimisessa ja julkaisemisessa on kuitenkin aina oma urakkansa – ja aina välillä tulee vastaan erilaisia yllätyksiä.

Tänä vuonna ensimmäinen yllätys oli, että Final Cut X ei tunnistanutkaan kaikkien kameroiden tuottamaa formaattia suoraan. Osa videoista toimi suoraan, osa näkyi vain vihreänä ruutuna.

Jännittävää.

Pienen panikoinnin ja pohtimisen jälkeen oli aika kaivaa luotettava HandBrake-esiin - ja enkoodata videot uudestaan sellaiseen muotoon, että Final Cut X hyväksyi ne. Tästä seurasi ylimääräinen vuorokausi, kun isomäärä HD-videodataa kulki ensiksi koneelta toiselle, sitten Handbraken läpi uuteen muotoon ja takaisin toiselle koneelle.

Wanha iMacini olisi ollut aivan liian hidas prosessointiin järkevässä ajassa, eikä prosessoinnille olisi ollut viikoilla työpäivien aikaan aikaa – kun koneella olisi pitänyt pystyä tekemään muutakin. Koodausmyllyni sen sijaan oli monina hetkinä melkoisella tyhjäkäynnillä – ja oli valmis luovuttamaan quadcoren syklejä yön ja päivän ajaksi konversioon.

Seuraavat yllätykset tulivatkin taas siitä, miten kauan videoiden exporttaus Final Cutista kestääkään. Ja toisaalta miten nopeasti Vimeon tallennusrajat tulevatkaan vastaan.

Joudun vielä kokeilemaan Handbraken kanssa optimaalisten asetusten löytämiseksi videoiden uploadaamiseksi Vimeoon. Tasapainoilu laadun ja koon välillä on äärimmäisen tärkeää, jotta videot eivät veisi välittömästi viikon viiden gigatavun tilarajoitusta loppuun. Jos tänä vuonna muistaisin kirjoittaa sopivat asetukset ylös myös vaikka blogiin, ei ensi vuonna tarvitsisi taas palauttaa mieliin kantapään kautta.

Paras yllätys videoita käsitellessä on kuitenkin ollut se, miten hyviä esityksiä esitykset ovat olleet – ja kuinka paljon enemmän monesta esityksestä pystyykään poimimaan näin jälkikäteen, kun samaa asiaa kuuntelee uudestaan konferenssin jälkeen.

Esimerkiksi Steve Freemanin esitys oli sellainen, että se on parempi kuunnella pariin kertaan ja miettiä asioita kunnolla. Tämä on myös se joidenkin juttujen vaikeus, kun isoja asioita ei voida syöttää lusikalla ja tarjota valmiita vastauksia resepteiksi.

Jos osallistuit Scan Agileen - tai vaikka et olisikaan osallistunut - saat varmasti videoiduista esityksistä paljon irti.

Videot löytyvät täältä

Ja niitä julkaistaan tulevien viikkojen aikana koko ajan lisää.