Lonely Planet

Wikien ja blogien aikana joskus kysyy itseltään, että onko toimitetuilla kirjoilla enää mitään sijaa nopealla sykkeellä muuttuvassa maailmassa? Kyllä on. Jopa Lonely Planetin matkaoppailla, niillä normituristin sinisillä tunnistusmerkeillä joita näkee aina välillä reissussa hätääntyneen oloisten matkailijoiden käsissä.

Vaikka pidänkin Wikitravelista, erilaisten blogien tutkimisesta ja puskaradioiden kautta leviävistä hyvistä vinkeistä - arvostan myös hyvin toimitettua tekstiä, joka muodostaa järkevän kokonaisuuden minkä avulla pystyn omaksumaan paremmin niitä itselleni relevantteja yksityiskohtia ja sijoittamaan ne osaksi isompaa kokonaisuutta.

Formaatilla ei sinällään ole enää väliä. Sähköinen kirja tai sovellus joka tietää paikkasi ja osaa suositella ympäristöstä hyviä juttuja ovat toki vielä parempaa palvelua kuin paperille painetut oppaat, mutta pelkkä sovellus ja suositukset eivät kokonaan korvaa hyvin toimitettua ja kuratoitua tarinaa.

Matkaoppaiden tuottajien rooli ja asema tulee kuitenkin olemaan jatkossa koko ajan haastavampi mitä paremmiksi kilpailevat tarjonnat kehittyvät ja mikäli jokin matkasovellusekosysteemi saa itselleen markkinoilla sellaista tunnettavuutta ja jalansijaa, joka kääntää tuolle yhdelle voittajabrändille.

Parhaat kokemukset tähän mennessä ovat minulla olleet Time Outin sovelluksesta ja suosituksista Lontoossa, mutta rajoittavana tekijänä on ollut sovelluksen saatavuus vain Lontoossa ja New Yorkissa. Time Outin avulla olen löytänyt todella makeita paikkoja, kokemuksia ja ravintoloita, joihin en olisi muuten eksynyt. Netissä Time Outilla on hyvää materiaalia monesta kaupungista, muttei samassa laajuudessa kuin Lontoosta tai NY:stä - eikä sovellusta.

Olen kokeillut muutamia iPad / iPhone matkasovelluksia, joissa monissa on kuitenkin ollut hieman toivomisen varaa. Toistaiseksi parasta lisäarvoa ja kokemusta on tarjonnut PocketGuide: linkki

Pocket Guiden hyviä puolia on ollut offline-kartta ja hälytykset erilaisista kohteista ympäristössä, kun kävelet jossain kaupungilla. Jännä feature oli myös kävelyreittisi taltiointi ja siitä halutessasi uuden kiertokäynnin tekeminen muille matkailijoille esimerkiksi.

Mikään matkasovellus ei kuitenkaan ole vielä räjäyttänyt pankkia, joten kentällä on tilaa haastajalle jolla olisi isot taskut. Sovelluskehitys ja sisällöntuotanto ei ole halpaa, mutta toisaalta matkustamisen yhteydessä on mahdollisuudet hyötyä matkaajien rahavirroista joita vieraassa kaupungissa ja maassa olevat väkisinkin kuluttavat matkansa aikana.

Lonely Planet ei kuitenkaan ole vielä täysin irrelevantti ja saattaa vielä yllättää. Aika näyttää pystyvätkö he kehittämään omia konseptejaan eteenpäin tai synergisoimaan jonkun uuden digitaalisen maailman toimijan kanssa niin, että Lonely Planetin brändi ja sisältö yhdistyisi toiseen ekosysteemiin ja palveluihin.

Aika näyttää.

Grouponin tarjouksella eKirjoja sai hankittua 13 eurolla kolme kappaletta. Tuohon alennushintaan kirjat kilpailevat matkasovellusten ostettavien kiertokävely- / tietopakettien kanssa – ja oman kokemukseni pohjalta usein pyyhkivät sisällön laadussa kilpailijoilla lattiaa.