KutsuPlus - Hieno liikennekonsepti

Helsingin seudun liikenne on pyörittänyt jo jonkun aikaa Helsingissä erinomaista liikennekonseptia, joka yhdistää julkisen liikenteen ja taksien parhaat puolet. KutsuPlus-palvelussa voit tilata pikkubussin poimimaan sinut lähtöpaikkasi alueelta ja toimittamaan sinut lähelle haluamaasi kohdetta. Toisin kuin normaali julkinen liikenne – aikatauluja ei ole, vaan liikennöinti tapahtuu täysin tarvepohjaisesti. Ja toisin kuin takseissa, et välttämättä matkusta yksin, suorinta reittiä tai pääse suoraan etuovelle.

Kyydin tilaaminen vaatii hieman ennakkovalmistelua, sillä sinulla pitää olla hankittuna oma kyytitili ja rahaa siirrettynä tilille. Kun tämä on hoidettu, voit kännykällä tai netistä etsiä itsellesi sopivia kyytejä.

Palvelu näyttää myös vaihtoehtoisia järjestelyitä julkisella liikenteellä ja muistuttaa, että olisi mahdollista tilata myös taksi – mikäli HSL:n tarjoamat vaihtoehdot eivät riitä.

Kun olet ostanut matkan, palvelu ohjeistaa löytämään oikean pysäkin - sekä näyttää kartalla missä auto on tulossa.

Auton tultua kuljettajalle kerrotaan tilauksessa oleva koodi, istutaan penkkiin, laitetaan turvavyö päälle ja nautitaan kyydistä.

Netin käyttö huvitteluun tai töiden tekemiseen onnistuu matkan aikana hyvin, sillä autoissa on varsin hyvä WLAN.

Tämä testitulos oli Kalasataman kohdalla paikassa missä metrolla mennessä ainakin kännykän datayhteys tuntuu aina pätkivän.

Matkan lopuksi saat sähköpostiin ja verkkopalveluun kuitin matkastasi.

Tällä ajolla ajoimme Sadun kanssa Länsisatamasta Verkkokauppa.com:n ostokset mukanamme Itäkeskukseen saakka, missä hyppäsimme viimeistä kilometriä varten 97v:n kyytiin. Länsisatamasta Itäkeskukseen matkasimme 11 eurolla 35 minuutissa – eli yhtä nopeasti kuin taksilla tai omalla autolla.

KutsuPlus on erinomainen palvelu ja tarjoaa kuluttajalle todella hyvää vastinetta rahalle. Toivon että palvelu löytäisi lisää käyttäjiä ja laajenisi, jotta kyytejä saisi nopeammin ja helpommin. Kyydit ovat voimakkaasti subventoituja, joten monet palvelun alkuvaiheen käyttäjät pääsevät nyt nauttimaan lähes taksikyydin vertaisista ajoista kaupungin tukemana.

Joku voisi olla sitä mieltä, että tukemisen ja palvelukehityksen sijaan vastaavan palvelun olisi voinut hankkia suoraan antamalla operoinnin esimerkiksi Uberille tai vastaavalle toimijalle. Ymmärrän argumentin, mutta olen iloinen että kehitystä tehdään ja tähdätään agressiivisesti maailman muuttamiseksi paremmaksi paikaksi ei pelkästään Helsingissä, vaan myös muualla.

Autottomalle kaupunkilaiselle KutsuPlus on todella hyvä lisä liikkumismahdollisuuksiin - ja ekosysteemin kasvaessa ja tehostuessa muuttuu koko ajan paremmaksi. Taksilla tulee edelleen olemaan tärkeä sija ja rooli aikakriittisessä liikkumisessa, mutta KutsuPlussan kaltainen palvelu antaa mahdollisuuden keskiluokkaiselle mukavuutta arvostavalle henkilölle liikkua kaupungissa tehokkaammin ilman omaa autoa.