Kone auki / Mediakone jupinaa

Wanha MacBook löysi jo kauan sitten paikkansa olohuoneesta musiikkikoneena ja satunnaisena surffilautana, jos iPad tai Air ei ole siinä ulottuvilla. Viime aikoina kone oli puhissut normaalia enemmän, joten oli aika tutkia voiko asialle tehdä mitään.

Ensimmäinen askel oli päivittää täysin kuollut akku uuteen. Tilasin uuden Ebaystä ja katsoin, miten se vaikutti koneen toimintaan. Ajatus akun uusimisessa oli, että knowledgebasen mukaan Apple rajoittaa / tiputtaa prosessorin tehoa tilanteissa, joissa akkua ei ole koneessa.

Pienemmän määrän tehoa pitäisi merkitä pienempää määrää lämpöä ja sitä kautta vähemmän tarvetta tuulettimen pyörittämiselle. Mutta ei olisi ensimmäinen kerta kuin tällainen yksinkertainen looginen päättely menee väärin jonkin ei niin yksinkertaisen ilmiön takia.

Ohjelmassa olikin sen takia koneen avaaminen iFixitin ohjeiden avulla - sekä samalla uusien ruuvimeisseleiden testaaminen.

Kauhean ähellyksen ja kiroilun jälkeen kone lähti auki. Kävi ilmi, että katsomani iFixitin ohje ei ollut ihan täydellinen siihen malliin, joka meillä oli pöydällä. Mutta auki se lähti.

Hieman paineilmalla suihkuttelua pölyjen saamiseksi pois ja samalla tarkistus tuulettimelle, että se pyörii vielä kunnolla. Paineilmalla pöllähti hienoinen pölypilvi tuulettimesta ulos – ja sen jälkeen se pyörikin taas vauhdikkaasti ja hiljaisesti.

Ilmassa oli suurta urheilujuhlan tuntua ja jännitystä, kun laitoin koneen takaisin kasaan. Suurin haaste oli saada oikeat ruuvit oikeisin reikiin - ja ylipäätään muistaa hyvästä kirjanpidosta huolimatta missä järjestyksessä mitkäkin ruuvit otettiin irti ja mistä kolosta. Yhtenä syynä tähän oli eroavaisuudet iFixitin ohjeen ja todellisuuden kanssa.

Lopulta kone buuttasi onnistuneesti ja pyöri ainakin jonkun verran hiljaisempana kuin ennen. Voi olla että ostimme hieman lisäaikaa läppärille musiikkipäätteenä, mutta ennen pitkää tämän koneen aika tulee täyteen ja tienpäähän.

On jännä huomata miten paljon kehitys on mennyt eteenpäin alle kymmenessä vuodessa. Tämä Macbook on osien perusteella vuoden 2007 laitteita, eikä 4 gigan muisti ja Core 2 Duo-prosessori - saati näytönohjain - oikein täytä tämän päivän vaatimuksia olohuoneen mediapäätteeltä.

Odotan innolla seuraavia sukupolvia pienen pieniä integroituja pc-koneita, jotka ovat hiljaisia, pieniä ja monicore-prosessoreillaan pöytäkoneiden tehoisia. Sellaiseen vielä hyvä GPU ja koneen pitäisi riittää useaksi vuodeksi pyörittämään mitä erilaisempia mediatarpeita.

Tällä hetkellä yhden laitteen sijaan on sekalainen joukko ratkaisuita: Macbook Spotifyn käyttöön, Apple TV Netflixin ja iTunes-kirjaston soitteluun - sekä vielä vanhempi WesternDigitalin mediasoitin erilaisille DVD ripeille, jotka ovat kovalevyllä.

Mitään tarvetta ei ole hankkia tai päivittää laitteita, mutta odotan silti parempaa huomista innolla.