Uuteen vuoteen

Vuosi 2015 alkoi nautinnollisesti maailmanpyörästä pauketta seuraten. Finnair Sky Wheel oli ollut jo pitkään meillä todo-listalla, mutta vasta uudenvuoden kynnyksellä saimme hoidettua itsemme sinne.

Yläilmasta Helsingin ihailemisen jälkeen onkin hyvä reflektoida mitä kaikkea vuosi 2014 toi tullessaan - ja mitä ajatuksia mennyt vuosi herättää tulevaan vuoteen.

Vuonna 2014 tarjosi hienoja kokemuksia ja nautintoja Helsingissä. Käytimme paljon aikaa ja rahaa paikallisen ravintolaelämän tukemiseen – nauttien joka hetkestä. Taloustilanne on näkynyt hetkittäin kurjana myös ravintoloille ja surullisena seurasimmekin, kun lempipaikkamme Mange Sud laittoi ovensa kiinni vuoden aikana. Toivon että vuoden 2015 aikana säilyy mahdollisuus kannattaa paikallista ravintolatoimintaa ja saada uusia hienoja kokemuksia Helsingissä.

a21

american bar

Etelä-Helsingistä – eli Tallinnasta – on myös löytynyt meille hienoja kokemuksia ja mahdollisuuksia viettää muutamassa päivässä työkiireiden keskellä todella rentouttava lyhyt miniloma.

Toivottavasti 2015 aikana ehdimme pitää työkiireiltämme sen verran vapaata, että jossain välissä löydämme sopivan ajan kylpylä- ja kulinarismireissulle ystävien kanssa.

Berliini oli taas 2014 kesälomakohteena, eikä kyllästyttänyt hetkeäkään. Kaupunkiympäristö antaa aina jotain uutta ja myös uusiutuu vuosien välillä mukavasti.

Vaikka voisi olla aika vaihtaa lomakohdetta, toimi viime vuoden kombinaatio kaupunkilomasta Berliinissä ja rantalomasta Kreetalla hyvin.

Vuonna 2015 voisi samanlainen kombo olla hyvä valinta, ellemme sitten päädy viettämään kerralla pidempää aikaa paikkaan joka yhdistää kummatkin elementit, esimerkiksi Barcelonaan. Selvää on, että kaipaan aktiviteetteja loman aikana - eikä mikään löhölomailu tai rantaturismi riitä pitämään mieltä virkeänä.

Talvella kuitenkin karkaamme hyvin suurella todennäköisyydellä taas Kolin rauhoittaviin maisemiin.

Mikäli niin käy, vuoden 2015 joulu Kolilla on kymmenes jouluni siellä.

Tapahtumien ja menojen suhteen 2014 tuntui olevan huonompi vuosi kuin aikoihin. Emme osallistuneet juuri mihinkään suureen tapahtumaan tai festivaaliin, saati nähneet kaikkia huippunäyttelyitä. Mutta teimme sentään jotain.

Kävimme Boomboxissa.

Boombox

Standuppia katsoimme useampia kertoja livenä, sekä nauhoitteina.

Standup

Osallistuimme muutamaan ruokaa, juomaa ja hyviä makuja ylistävään tapahtumaan.

ruoka ja olut

Kävimme katsomassa tanssia.

Tanssia

Hieman taidetta.

Taidetta

Uutta kabareeta.

Elokuvaa.

Leffaa

Ja kaiken huipuksi pääsin kokeilemaan lentämistä tuulitunnelissa.

Tuulitunneli

Vuotta 2015 varten pitäisi terästäytyä kulttuuririentojen suhteen huomattavasti. Designmuseo, Ateneum ja monet muut museot tarjoavat hyviä näyttelyitä - ja ne pitäisi vain saada laitettua kalenteriin. Samaan syssyyn pitäisi lisätä hieman teatteria ja sirkusta.

Lähialueilla syntyi vuoden 2014 aikana todella positiivista ravintolatoimintaa Ravintola Lähiössä sekä Puotilan Kartanolla.

Lähiö

Puotilan Kartanoa ja kesällä auki ollutta Svenkan kahvilaa olemme pyrkineet kannattamaan, sillä kartanosta on syntynyt lähialueelle todellinen ilopilkku ja tapahtumapaikka. Lähiölle tulemme antamaan vielä uudet mahdollisuudet vuoden 2015 puolella.

Lähiön ja Kartanon tulo tänne itäiseen Helsinkiin on myös muuttanut hieman ajatusta ja ajattelua siitä, että millaista aluetta tämä on ja voi olla. On mukavaa nähdä ihmisiä sosialisoimassa ravintolassa ja alueen perheiden sekä vanhusten ottaneen brunssimahdollisuuksista ilon irti. Kannamme oman kortemme kekoon, että nämä mahdollisuudet pysyisivät myös jatkossa.

Valokuvauksen suhteen vuosi oli vaihteleva. Tapahtumien ja matkojen ulkopuolella oli todella vähän kuvaussessioita, vaikka harrastus on rakas ja tarjoaa aina uusia kokemuksia sekä oppeja. Eikä siinä mitään etteikö matkakuvaus jo itsessään olisi kivaa ja palkitsevaa. Lyhyestäkin matkasta saa paljon enemmän irti, kun siitä taltioi hetkiä kuviksi. Hienoja maisemia taltioitiin Kolilta, hetkiä Berliinistä ja tietenkin Kreetalta. Ja poikkeuksellisesti tapahtumakuvausta tuli kokeiltua kännykällä BoomBoxissa.

Lumia

Triggertrap

Vuoden aikana kokeilin kännykkänä jonkin aikaa Lumia1020 -monsteria, joka päätyi käyttöön nimenomaan hämmästyttävien kameraominaisuuksiensa takia. Rakastuin kameraan, mutta petyin kaikkeen muuhun. Palasin vuoden lopussa takaisin iPhone-käyttäjäksi ja kiroilen edelleen joka kerta kun joudun ottamaan huonossa valossa kuvia kännykällä. Siinä missä Lumia1020 selvisi pimeästä ilman mitään ongelmia, muuttuvat iPhonen kuvat helposti mössöksi.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä tein myös toisen olennaisen päivityksen kuvauspuolelle, eli siirtymisen crop-kamerasta täyskennoiseen kameraan. Siirtymä 600D:stä 6D:hen oli mieletön ja nosti entisestään halua palata aktiivisemmin kameran taakse.

Vuoden 2015 aikana olisi siis tarkoitus tälläin sektorilla terästäytyä. Satun kanssa on jo suunnittelilla muutamia kuvaussessioita, joissa yhdistyy muotikuvaus sekä profiilikuvaukset. Studiolla on jo odottamassa uusi taustakangas, sekä muutama harjoiteltava valosetup. Edessä on myös normaalit vuosittaiset messut ja tapahtumat, jotka antavat monia mahdollisuuksia kuvauksiin.

Samaten tarkoituksena olisi ottaa harjoitteluun enemmän videointia äänen kanssa.

Urheilusta ja liikunnasta kirjoittelinkin laiskanpulskeaan aiemmin. Kovilla odotuksilla ja tavoitteilla startattu vuosi 2014 lässähti sairasteluun.

Vuonna 2015 olisi tavoitteena kasvattaa liikunnan määrää hallitusti ja tasaisesti. Jos vuoden lopputulokseksi mittareille kertyneeksi liikuntamääräksi saisi parisataa tuntia, olisi se hyvä parannus aikaisempiin vuosiin - eikä vaatisi edes suuria lisäyksiä nykyiseen tasoon.

Juoksu tulee edelleen olemaan liikunnan runko, mutta lihaskuntoharjoittelua ja venyttelyä on pakko saada lisättyä ohjelmaan enemmän kuin aiemmin – varsinkin kun edelleen maksamme SATS:n jäsenmaksua Itäkeskukseen.

Harrastuspuolella jättäydyin suunnitellusti pois Agile Finlandin hallitustoiminnasta, tehden tilaa todella hyvälle uudelle hallitukselle. Olen hieman pettynyt siihen, etten saanut uudistettua, aktivoitua ja energisoitua yhteisöä puheenjohtaja-aikanani niin paljon kuin olisin halunnut – mutta ainakin saimme yhdistyksen pyörittämisen toimimaan paremmin ja alulle monia hyviä käytäntöjä, joiden päälle nykyinenkin hallitus pystyy rakentamaan työtään. Vuonna 2015 keskityn Agile Finlandissa toimimaan muuten aktiivisena jäsenenä ja kontribuoimaan aikaani erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Työrintamalla vuosi 2014 saattoi päätökseen yhden ison projektin ja sai siten pienen aikakauden päätökseen. Tuntuu hieman haikealta jättää aina hankkeita taaksensa, varsinkin kun niitä on saanut tehdä hyvässä porukassa ja kiinnostavassa ympäristössä - mutta sellaista on konsultin elämä. Kauaa ei kuitenkaan tarvinnut lepäillä lakeereilla, sillä vielä aivan vuoden lopussa pääsin rakentamaan todella mielenkiintoista pientä proof of conceptia yhdelle asiakkaallemme.

Oli mahtavaa päästä tekemään hommia organisaatiossa, jossa palveluiden tekeminen otettiin tosissaan ja monet perusteet olivat hyvällä mallilla. Tunti siitä kun olin kävellyt portista sisään, oli jo tunnukset ja kulkulupa valmiina - ja ohjelmakoodi latautumassa repositorystä. Siitä vielä pari komentoa ja kehitysympäristö pyöri jo omalla koneellani. Joululomalle oli hyvä lähteä, kun saimme demottua parikoodauksen tuotoksemme tyytyväiselle asiakkaalle.

Uusi vuosi tuo uusia projekteja ja asiakkaita eteen, sekä paljon muita mielenkiintoisia muutoksia – mukaanlukien uuden maajohtajan Affectolle. Julius Mannin tuloa odotetaan innolla, sillä se on positiviivista jatkumoa liikkeille ja muutoksille mitä on viime aikoina tapahtunut.

Kaikenkaikkiaan vuosi 2014 oli hyvä - ja eteenpäin katsoen on hyviä syitä toivoa ja odottaa, että myös tänä vuonna on mahdollisuus nähdä, kokea ja rakentaa mielenkiintoisia juttuja.